Strijpsestraat in Eindhoven

Projectontwikkeling

ONTWIKKELING APPARTEMENTEN VOOR YOUNG PROFESSIONALS

De voormalige locatie van een autogarage aan de Strijpsestraat wordt herontwikkeld naar 30 huurappartementen voor young professionals en studenten.

Met de omsloten buitenruimte, gesitueerd tussen de twee volumes met verschillend woonprogramma, wordt een groene ontmoetingsplek gecreëerd voor de bewoners van beide bouwblokken. Om de leefbaarheid van de plek te vergroten wordt de parkeerdruk geminimaliseerd, om het groen maximaal de ruimte geven. Het gedeelde hof dat hiermee ontstaat is ingericht om zowel studenten uit het voorste blok, als de bewoners van achtergelegen appartementen te bedienen en met elkaar te verbinden tot een gemeenschap van buren.

Om dit te bewerkstelligen en de functionaliteit te vergroten zetten we in op een zorgvuldige programmering en een inrichting die uitnodigt om de tuin actief samen te gebruiken. Bijvoorbeeld door het plaatsen van zitgelegenheden, een paviljoen of gedeelde schuur, faciliteert de plek toevallige en georganiseerde ontmoetingsmomenten en wordt het gemeenschapsgevoel geactiveerd.

Voor wie op termijn in de gemeenschap geworteld raakt maar zijn studentenwoning ontgroeit, hoeft de vertrouwde grond niet verlaten maar kan doorstromen naar de starterswoningen aan de andere kant van het hof. Ook bewoners krijgen op deze manier de ruimte om zich binnen het gebied te ontwikkelen en door te groeien in eigen buurt. Zo kan door het gecombineerde woonprogramma, het project functioneren als doorstroomgebied wat een extra factor is die bijdraagt aan de sociale continuïteit in de buurt.

KENMERKEN:
  • Oppervlakte: circa 1.240 m2
  • Vorige bestemming: autogarage
  • Aankoop locatie: 2020
  • Ontwikkelaar: PM+ Van Abbe
  • Architect: FAAM architects
  • Klik hier om de locatie in Google Maps te bekijken